Casa Ramonei

Malta, La Valetta – o străduță strâmtă, în pantă, aglomerată de balcoane multicolore pe ambele părți, în capătul străzii se vedea un colț de port cu vapoare albe, luxoase ce, uimitor, se încadrau cumva în peisaj. Ramona își bea cafeaua pe balconul ei verde acompaniată de sunetul vocii doamnei Shezny din blocul de vizavi – își striga copii la micul-dejun. Ce dor îi va fi de toate acestea!

Venise în urmă cu exact 10 ani cu un scop precis: acela de a strânge bani pentru a-și construi o casă și o viață mai bună în România. Se angajase destul de ușor ca restaurator la MUŻA – Muzeul Național de Arte Frumoase – meserie care-i plăcea de minune fiind încă de mică pasionată de pictură. Astfel, spunea ea, munca ei era mai mult o pasiune și nu de puține ori pierdea noțiunea timpului pe când se afla la job. În weekenduri, după ce vorbea cu părinții ei pe Skype, își petrecea timpul plimbându-se de una singură prin oraș, ajunsese să știe pe dinafară toate străduțele strâmte – le cunoștea balcoanele multicolore, pavajele, … tot! Dar acum era timpul să se întoarcă în România – era pe cale să își îndeplinească scopul. Terenul îl avea deja: în Ștefănești, în Argeș – îl primise moștenire de la bunica… îi mai trebuiau doar materiale și-o echipă de muncitori.

Mai luă o gură de cafea și-și trase laptopul aproape. Stătea turcește pe un taburet rotund, de un mangenta ușor spălăcit. Deschise fișierul cu lista de lucruri pe care trebuia să le cumpere. Își dorea să facă o casă premium pentru ea și ai ei: o casă construită cu materiale de calitate, o casă modernă și totuși clasică, cu o grădină imensă și o terasă mare. Evident, casa trebuia să fie una aerisită și călduroasă – prea mult timp locuiseră ai ei într-o garsonieră minusculă și, totuși, rece.

sursa foto: vindem-ieftin.ro/produs/pavaj-autoblocant-gri-rosu-negru/

Avea atâtea idei în minte! Și noroc că-l avea pe unchiul Vali – expertul în construcții al familiei. Acesta îi recomandă un site specializat pe comenzi de materiale de construcții diferit față de celelalte: o casă de comenzi (numită sugestiv Vindem-Ieftin.ro) unde găsea absolut tot de ce avea nevoie pentru construcția casei la cel mai bun preț de pe piață – garanta economii de 10-20%, marfa fiind livrată direct de la producător. Asta era un lucru bun: strânsese ea bani, dar nu voia să bage chiar toți banii în casă mai ales că în mintea ei mai încolțise o idee: aceea de a înființa o școală de artă.

Prima pe listă era țigla Grande Mat Bilka. În ultima ei vacanță în țară, în noua zonă rezidențială unde și ea avea terenul, văzuse multe case ce aveau acoperiș făcute din acest tip de țiglă – iar unchiul Vali o convinsese că aceasta asigura o rezistență sporită în timp. Evident, va alege culoarea verde pentru că-i amintea de balconul ei maltez. Alese apoi pavajul Castelletto antichizat Semmerlock care îi amintea, evident, de străduțele prăfuite de timp din La Valetta și, pe lângă acestea, se încadra perfect și în ideea ei de grădină: mult verde, un foișor în centru, … Dorindu-și căldură, dar și eficiență energetică, se uită și la niște panouri solare pentru casă cum văzuse și-n România, și-n Malta pe la casele moderne.

Trecu apoi la interiorul casei. Unchiul Vali îi recomandase tapetul PS International pentru că era calitativ și, totodată, oferea niște modele extrem de estetice. Pentru living alese unul cu niște trandafiri discret schițați, aproape imperceptibili. Se uită apoi și la niște uși Porta Doors – evident. Știa că acestea se remarcă prin calitate, dar și prin estetică – lucru extrem de important pentru ea!

Ah, ce casă urma să-și facă! O casă frumoasă și cochetă – exact cum erau cele din acea zonă. Își și imagina cât de fericiți vor fi ai ei – nu știau încă nimic în legătură cu întoarcerea ei și cu atât mai puțin că vrea să construiască o casă în care să locuiască cu toții – o casă modernă, oarecum minimalistă la interior, dar călduroasă, primitoare – asta era definiția unei case premium pentru ea, pe lângă elementele calitative legate de construcția unei astfel de case.

Totul urma să și-l cumpere din țară: materialele de construcții de pe site-ul recomandat de unchiul ei, mobila mai târziu – după ce va fi gata. Singurul lucru pe care și l-a luat din Malta era o plăcuță din marmură albă cu un chenar galben pe care scria numele casei: Casa Ramona – așa era obiceiul acolo: fiecare casă avea un nume, nu un număr ca-n alte țări. Ramonei îi plăcea la nebunie acest lucru, astfel casa părea mai personală… mai umană… mai caldă.

Mai luă o gură de cafea. Se răcise, dar ei așa îi plăcea cafeaua – parcă era mai aromată. De vizavi nu se mai auzea nici pâs, era o liniște deplină. Văzu că unchiul Vali era activ pe Skype așa că îl sună.

 • Bună, unchiule!
 • Ce faci!
 • Uite, puțin shopping online!
 • Ah, voi femeile!
 • Nu, nu-mi cumpăram rochii! Am intrat pe site-ul pe care mi l-ai recomandat tu și m-am uitat de produsele despre care am tot vorbit.
 • Ai comandat ceva?
 • Evident! Mulțumesc pentru pont!
 • Pentru nimic, draga mea! Ce-ar fi un meșter dacă nu ar ști de unde să cumpere materiale de calitate la prețuri bune? Nimic… asta ar fi.
 • Așa e. Îi răspunse zâmbind.
 • Și ți-am zis: nu-ți fă griji pentru muncitori, am eu echipa mea! Tu doar alege-ți ce-ți dorești pentru a face casa cât mai frumoasă!
 • Mulțumesc, unchiule! Nu le-ai spus nimic lui mami și tati, nu?
 • Nu, cum să le stric așa o surpriză mare cât o casă! Trebuie să plec, a sosit Ana de la piață.

Își luară rămas-bun. Ramona se ridică privi spre colțișorul de port ce se întrezărea în capătul șirului de balcoane multicolore. Ce dor îi va fi de toate acestea. Dar nu putea fi loc de tristețe în sufletul ei căci urma să își construiască propria ei casă, locșorul la care visa de peste 10 ani.

P,S
Articolul a fost scris pentru proba nr. 7 din Spring SuperBlog. Voi cum vedeți o casă premium?

6 gânduri despre &8222;Casa Ramonei&8221;

 1. O casa premium!?
  Nu stiu daca ar fi premium, dar mi-as dori una din lemn, cu acoperis din sindrila; cu o soba ca pe vremuri ( cu patul sus pe soba!), cu podea de lemn.
  Cu o prispa larga….ei, vise!
  Bafta sa ai!

  1. O casă premium nu e neapărat una scumpă ci una frumoasă, călduroasă… în care să te simți ca acasă 🙂 și cea pe care ai descris-o sigur e așa 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.