Turda

Cum sezonul mini-vacanțelor se apropie cu pași repezi, m-am gândit că-i timpul să vă povestesc despre una din excursiile mele preferate de anul trecut. Unde-am fost mai exact? În zona orașului Turda – și mi-a plăcut tare mult, mai mult decât orașele „cosmopolite” ale țării gen Cluj, Sibiu sau Timișoara.

De ce mi-a plăcut atât de mult? O să vă dați seama până la finalul articolului, promit!

Salina Turda

Evident, Salina Turda a fost motivul pentru care ne-am aventurat să străbatem 303 km și să înfruntăm o coadă infernală la intrare. Salina își merită faima dobândită în urma renovării. Aici găsim nu doar obiecte folosite de mineri, ci și un spațiu unde se poate juca tenis de masă, mini-golf, spațiu pentru concerte, un carusel și multe altele. Totul e de-a dreptul uimitor.

Ne-a plăcut atât de mult totul încât nici nu am băgat de seamă frigul, scărilor abrupte ce a trebuit să le urcăm sau coborâm din cauza cozilor interminabile la lift… Tot efortul a meritat! Am văzut tot ce era de văzut (sala ecourilor, sala crivacului, sala puțului de extracție, mina Gisela, scara bogaților, Mina Rudolf, Mina Terezia și Mina Anton) și-am observat lucruri care poate din lift nu le-am fi observat.

Un alt lucru care m-a uimit a fost numărul mare de turiști străini (și ei la fel de încântați). Pesemne că se poate și la noi, trebuie doar investit puțin în recondiționare și promovare!

Orașul Turda

Nu doar Salina Turda merită văzută dacă ajungeți în zonă. Vă recomand să dați o tură și prin oraș: e mic, cochet și parcă are un farmec desprins din alte timpuri. Iar parcul e superb de verde!

Alte obiective turistice de vizitat dacă treceți prin Turda sau prin împrejurimi

Mormântul lui Mihai Viteazul

Mulți nu știu, dar la ieșirea din Turda, într-o pădure superbă se află mormântul lui Mihai Viteazul (aici a fost îngropat trupul său, capul aflându-se la mănăstirea Dealu). Monumentul este încununat de un obelisc înalt de 1601 cm (evocând anul morții domnitorului), iar în imediata apropiere se află biserica Mihai Vodă construită în anul 2005.

Cheile Turzii

De neratat pentru iubitorii de natură și de mișcare! Cheile Turzii sunt cu siguranță printre cele mai spectaculoase chei de la noi din țară.

Mănăstirea Dumbrava

Situată între Turda și Alba Iulia, Mănăstirea Dumbrava e o oază de liniște. E Un loc în care sufletul ți se relaxează și umple de frumos spiritual, dar și fizic. Spun asta deoarece mănăstirea e înconjurată de o grădină minunată și extrem de îngrijită (unde mai pui că la ieșire se află și un mini-parc zoologic care-i încântă atât pe copii, cât și pe adulți).

Încotro vă puteți îndrepta?

Dacă aveți timp la dispoziție vă puteți continua excursia fie spre Cluj, fie spre Alba Iulia. Iar dacă sunteți pasageri – cu atât mai bine, drumul e superb!

Unde am stat în Turda?

Nu pot să nu vă spun unde am stat, deoarece în Turda am avut cele mai bune gazde: oameni omenoși, cu drag de oaspeți. Practic mi-au intrat la suflet și-aș mai merge în zonă doar pentru a sta la ei și pentru a mânca cel mai bun mic dejun pe care l-am mâncat vreodată în „deplasare” (pregătit cu drag, ca la mama acasă!). Gata, nu mai lungesc introducerea – este vorba despre Casa Voica pe care v-o recomand cu căldură! (Vă las aici link-ul, să știți cum să-i găsiți)

Ce nu mi-a plăcut?

Puține lucruri nu mi-au plăcut în această excursie. Unul dintre ele e faptul că drumul spre pădurea în care se află mormântul lui Mihai Viteazu trece pe la groapa de gunoi a orașului. De fapt, cred că acesta a fost singurul lucru.

În loc de concluzie

Orașul Turda e un loc nu doar cu clădiri frumoase și obiective de vizitat, dar și cu oameni frumoși și calzi. Vă recomand să-l vizitați curând și să-mi spuneți opinia voastră!

9 gânduri despre “Turda

    1. Trebuie să vezi neapărat și Cheile, sunt superbe! Am citit cu mare interes și articolul tău (am încercat să și comentez, dar telefonul meu cred că a luat-o razna, să imi dai de știre dacă ajunge :))

  1. MariSiMici

    Am fost si noi la salina si am ramas impresionati! Din pacate nu am avut timp pentru cheile Turzii dar vad ca este foarte frumos acolo, asa ca poate mai facem o excursie in zona.

  2. Pingback: Un weekend la Sovata - De-ale Dianei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.