Lansare Castele de Nisip la Pitești

Nu de mult mă plângeam că-n Pitești nu prea au loc evenimente literare. (Cel puțin nu ceva care să fie dedicat și persoanelor non-pensionare.) Sigur, Bucureștiul e aproape. Dar nu întotdeauna mă pot urca într-o mașină și porni spre capitală (mai ales că nu am carnet și nici nu voi avea prea curând – încă mă zbat să-nvăț mersul pe bicicletă).

Însă luni dimineață s-a întâmplat minunea! Îmi beam cafeaua și scrollam plictisită pe Facebook. Între poze cu pisici, citate și văicăreli că-i luni am aflat că în sfârșit în urbea asta va avea loc un eveniment literar pe gustul meu: lansarea antologiei de povești romance Castele de nisip. Așa că joi, 9 mai, m-am prezentat (un pic obosită, urmărită de niște mailuri, dar încântată) la localul meu de suflet din oraș: La librărie, mon cher! – o ceainărie literară cu șarm franțuzesc și muzică jazz.

Sincer, eram și puțin curioasă. Știam de prin blogosfera literară că cei de la Tritonic au cărți bune. Însă, spre rușinea mea, nu am citit până acum de la această editură decât Analiza discursului de Daniela Rovența Frumușanu (evident, de nevoie, nu e voie) și câteva din volumele din seria Alina Marinescu a Monicări Ramirez (trebuie să recuperez musai!!!). Cu ce m-am ales după lansare… ei bine, puteți afla doar citind până la final!

Câte ceva despre Castele de nisip

Înainte de toate, simt nevoia să vă povestesc puțin despre carte. Castele de nisip a apărut sub egida editurii Tritonic și vine ca o urmare a succesului înregistrat de antologia Schițe de iubire (prima antologie de povestiri romance a editurii).

Cei care au răspuns afirmativ provocării editorilor au fost (în ordinea apariției în carte): Dănuț Ungureanu, Anamaria Ionescu, Teodora Șerbănescu, Teodora Matei, Mirela Oprea, Daniel Timariu, Lucian-Dragoș Bogdan, Rebeca Cojocaru și Monica Ramirez. Poveștile lor vizează diferite ipostaze ale iubirii – de la iubirea pură și adolescentină la iubirea matură marcată cumva de melancolie. Însă mai multe despre ea sigur vă voi spune după ce o voi citi.

Cum a fost la lansarea Castele de Nisip de la Pitești?

La lansarea din Pitești au participat (tot în ordinea apariției în volum): Dănuț Ungureanu, Anamaria Ionescu, Teodora Șerbănescu, Teodora Matei și Monica Ramirez. Evenimentul a fost unul extrem de reușit – mai ales datorită lor, scriitorilor.

În primul rând, mi s-a confirmat un lucru pe care-l știam deja și pe care sper că vi l-am arătat și vouă în interviurile răzlețe de pe blog. Mă refer, evident, la faptul că scriitorii nu sunt doar o adunătură de pensionari cu aere de atotștiutori autosuficienți. Am cunoscut (atât cât am putut în vreo două ore) oameni normali, amuzanți, cu drag de cuvânt. (Sincer, nu știu să fi râs atât la o lansare vreodată).

În al doilea, lista mea de lectură a crescut substanțial. Deși de la lansare mi-am achiziționat doar volumul Castele de nisip, cum am ajuns acasă mi-am deschis lista mea de lectură din OneNote și-am mai adăugat câteva titluri de citit în urgență. Nu dau spoilere nici măcar aici, dar contul meu se pregătește de o spargere serioasă.

Concluzia e una singură: Triotnicii ăștia m-au vrăjit!

E tare păcat că nu avem mai multe astfel de evenimente-n Pitești. Avem un loc ideal pentru ele – ceainăria La librărie, mon cher!. Avem scriitori dornici să vină să-și cunoască cititorii. Poate ce ne lipsește e un imbold mai mare de a participa la astfel de evenimente. Poate mulți încă au dubii, consideră că toate lansările trebuie să fie niște prelegeri plicticoase (dar, cum am spus mai sus, nu toți scriitorii sunt niște scorțoși fandosiți).

Mi-ar plăcea să-i văd mai des pe autorii editurii Tritonic pe-aici… măcar pe ei, c-am văzut că-s mai plimbăreți de fel 🙂

19 gânduri despre “Lansare Castele de Nisip la Pitești

  1. Foarte fain evenimentul, ce e drept putina lume stie ca autorii acestia creeaza o atmosfera atat de placuta, ca nu sunt deloc scortosi si te simti foarte in largul tau la un astfel de eveniment. Prin intermediul articolelor de acest gen lumea afla apoi oamenii se conving singuri, participand la astfel de evenimente si traind experienta. Felicitari pentru articol, Diana si celor de la Tritonic pentru prezenta lor tri-tonica (de trei ori tonic).

  2. Din păcate nu am reușit până în prezent să particip la astfel de evenimente. Modul în care ai relatat m-a fermecat și chiar mi-aș dori să am prilejul să iau parte la o lansare de carte.

  3. MariSiMici

    N-am mai citi demult proza scurta, cgiar mi-ar place sa descopar aceasta carte. Si imi plac si mie lansarile de carti, incerc sa particip cat de des pot, bine, in ultimul timp mai mult la carti pentru copiii 😉

  4. Cat de multe lucruri nu mai stiu in oras! Acum mai am un punct de bifat pe lista aia cu musai de facut: la prima vizita acasa musai sa fac un drum la localul acesta, unde prin aburii unui ceai sa impletesc cumva amintirile de acum cu cele dintr-un ieri inca viu in sufletul meu.
    O zi frumoasa, Diana

  5. Pingback: Jurnal - 16 iunie 2019 - De-ale Dianei

  6. Pingback: Castele de nisip - De-ale Dianei

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.