Chestionarul lui Proust – Em Sava

Sunt bloggeri care îți ating inima și-ți gâdilă centrul simțului estetic. Unul dintre aceștia este Em Sava cea ale cărei cuvinte dulci-sărate le tot gust și nu mă mai satur. Em este o scriitoare excepțională în cel mai pur sincer al cuvântului. Spun asta nu pentru că ale ei cuvinte au spart bariera ecranului și a internetului și au aterizat în minunatul roman Pași scris alături de Axel, ci pentru că ea scrie bine și PUNCT.

Eu o citesc din vremuri imemoriale și cred că ar trebui citită de toți. Pentru că merită. Pentru că scrie cu simțire și talent și-i iese al naibii de reușit totul. Pentru că e sweet and salty, pentru că e ea! Considerați interviul ce urmează o invitație la a o descoperi mai bine pe Em Sava – dulce-sărata mea!

Virtutea ta preferată ?

Pentru că nu am știut ce să răspund, am apelat la „un prieten”. Mi-a spus: echilibrul. Așa o fi.

Calitatea pe care o admiri la un om...

Pozitivismul. Îmi plac oamenii cu inima deschisă și cu încredere în „se poate”, oamenii lumină care construiesc pentru că ei cred în ce fac.

Ceea ce apreciezi mai mult la un prieten…

Dragostea, aș zice. Și prietenii sunt suflete pereche, nu doar iubiții, soții, mă rog, partenerii. Și prieteniile care rezistă proba timpului conțin dragoste. Știi tu, citatul din Biblie: unde dragoste nu e… Iar când sentimentul acesta există, prietenul își deschide poarta sufletului către prieten. Sigur că sinceritatea, suportul etc. toate generează de aici.

Defectul principal

E greu să aleg unul. Sunt poate prea repezită, că nu am răbdare și mă agit să le fac pe toate. Nu știu dacă e cel mai cel, însă acesta mi-a venit primul în minte.

Ocupaţia ta de bază

Aș zice limba română: modelarea ei în șabloanele mele. Am plecat degeaba din țară de atâția ani, că n-am putut să o trădez. Cuvântul românesc a venit cuminte cu mine și m-a tras de mână „hei, sunt aici!” de câte ori s-a simțit neglijat.

Ideea ta de fericire

O zi ploioasă, o cafea fierbinte, bună și neagră și un laptop. Totul pe fondul liniștii sănătoase a familiei mele. Să știu că toți sunt bine, că plouă și că pot să scriu.

Care ar fi fost cea mai mare pierdere sau nerealizare

Am mai spus asta: cred că sunt genul acela enervant care, atunci când viața îi dă lămâi, face o rețetă atât de delicioasă de limonadă, că vor și alții. Sigur că am avut suișuri și coborâșuri, ca orice om, dar, uitându-mă înapoi, am înțeles, de cele mai multe, ori că așa trebuia să fie.

 Dacă nu ai fi tu, cine ai fi vrut să fii

Tot eu, dar poate că m-aș întoarce un pic în trecut. 😊 

În ce ţară ţi-ai fi dorit să trăieşti

Îmi place că trăiesc aici și că pendulez între România și Canada. Ador să călătoresc, așa că asta satisface oarecum nevoia mea de bătut drumuri. Sunt niște avantaje să existe două locuri pe care le numești acasă.

Culoarea şi floarea preferate,,,

Culoare: albastru, floare: trandafir galben.

Prozatorii preferaţi

Greu, de fapt imposibil ,de răspuns aici. Am predat Limba și literatura română la liceu, asta înseamnă că am formație de filolog, iar un filolog e individul acela cu o inimă mare, împărțită pe parcele locuite de prozatori și poeți. Cum să alegi unul sau zece? 😊

Eroul literar preferat

Am să zic „Micul prinț” al lui Antoine de Saint-Exupéry, înțelepciunea lui potrivindu-se copilului și adultului. L-am ales pe el, deși e o lume întreagă de eroi literari pe care îi iubesc. De fapt greșesc. Nu e întreagă, pentru că mereu e completată de alții și alții, fascinanți, surprinzători.

Compozitorii preferaţi:

Iubesc muzica clasică: Beethoven, Mozart, Ravel, Vivaldi, Tchaikovsky etc. ori  Paul de Senneville, Olivier Toussaint – îmi place mult R. Clayderman.

Pictorii preferaţi:

Mulți de tot am, că pictura e cealaltă mare dragoste a mea. Știi că am vrut să fiu pictoriță? 😊

Așa că am favoriți aproape în fiecare perioadă, însă ca să îți dau câteva exemple: îmi place Impresionismul, pastelat și cuminte, dar îl ador în același timp pe suprarealistul Salvador Dali și-mi trezește pofta de culoare și vietnamezul Dao Hai Phong.

Un dar de la natură pe care ţi-ai dori să îl ai.

Un pic mai mult… tupeu. 😊

Cum ţi-ai dori să mori?

Mi-e greu să mă gândesc la asta. Aș schimba întrebarea ta în „când” și ți-aș răspunde: cât mai târziu posibil.

Care este starea ta de spirit actuală?

Ocupată. Chiar asta e. Am enorm de multe de făcut. Nu știu dacă e o stare de spirit, dar asta simt, că nu-mi prea ajunge timpul și sunt cu motorul turat la maxim.

Citatul preferat

Nu rețin citatele decât aproximativ și mă opresc pe moment și mă minunez pe câte o zicere clasică ori contemporană, însă nu fac colecție de citate. Iau sâmburele și plec mai departe.

Care sunt lucrurile greșite pentru care ai cea mai multă toleranță

Sunt destul de tolerantă și accept orice explicație reparatorie în caz de gafă/ greșeală, cu condiția să fie făcută din ignoranță și nu din răutate.

32 de gânduri despre “Chestionarul lui Proust – Em Sava

 1. Pingback: Chestionarul lui Proust – Em Sava — Illusion’s Street | Sweet & Salty

 2. Iosif

  Am facut multi ‘pasi prin casuta ei virtuala iar adeseori m-am simtit ca la mine acasa, îi urmaream „Pasi” cu mult drag, poate, uneori prea insistent si indiscret iar în acesti ‘pasi prin cuvinte si fraze, nu de putine ori, am trait stari sentimente sweet & salty. O Femeie puternica, independenta, rebela, însa plina de gingasia florilor de câmp, de o sensibilitate naturala, originala, generoasa si plina de vitalitate, o Lady în adevaratul sens al cuvântului. O iubesc ca pe o surioara, mai ales ca provenim din aceeasi zona geografica, reala. Chiar ma gândeam cum de aceasta minunata fiinta, cu o voce superba, asemanatoare cu a Potecutei, nu apare la „Chestionarul lui Proust” !
  O seara binecuvântata cu liniste, bucurii, pace si fericire deplina tuturor !

 3. Iti multumesc din suflet. M-am simțit minunat răspunzîndu-ti. Cand e cine trebuie se formeaza o legătură deosebita. Iti admir scrisul si inițiativele si e o onoare să fac parte din rubrica ta.

 4. MariSiMici

  Mi-a placut sa o descopar pe Em Sava, mi au placut intrebarile simple, raspunsurile simple dar care invita la propria reevaluare, la reflexie.

 5. ”Suntem carne și oase și suflet. Cu suișuri și coborâșuri și lista aferentă de defecte și păcate. Cu mofturi și trezit uneori pe partea stângă. Îndrăgostiți de viață și generoși câteodată. Melancolici și triști când ne bântuie toamnele.
  Teoretic oricine poate fi sufletul pereche al oricui. Cu conndiția să muncească. Să construiască…
  Există însă și situații compromise din start, în care crești paralel cu celălalt….”
  Em Sava & Axel

  N-am citit cartea dar o s-o caut ….multumesc 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.