Chestionarul lui Proust: Oana și ale ei crâmpeie de suflet

Odată cu venirea toamnei m-am hotărât să reiau seria de interviuri cu bloggeri bazată pe chestionarul lui Proust. Pentru a marca acest final de vacanță blogosferică, am ales să o iau la întrebări pe una din bloggerițele mele preferate: Oana Alexandra Nica. (O mică paranteză: de fapt știam foarte bine că vreau să revin în toamnă cu cineva special și ea e alegerea cea mai bună, veți vedea de ce). Pe Oana am descoperit-o într-un grup de carte de pe Facebook. Ea scrie divin despre cărți (e cea mai mare ispită livrească a mea), dar, în afară de recenzii, își așterne tare frumos crâmpeiele de suflet pe hârtia virtuală.

Oana e un om ce transmite multă liniște sufletească. E genul acela de persoană alături de care aș petrece ore-n șir discutând despre cărți și viață. E OMUL de la care învăț tot mai multe cu fiecare articol ce i-l citesc… Dar mă opresc aici, vă las pe voi să o descoperiți în cele ce urmează.

oana
Oana și scriitoarea Ruta Sepetys

Care este defectul tău cel mai mare?

După ce am trecut de treizeci de ani, am început autoanaliza, așa că știu clar care este cel mai mare defect al meu și am început să lucrez la acest aspect pentru a îl schimba, căci nu îmi place deloc. Sunt extraordinar de impulsivă și, dacă simt cumva vreo urmă de nedreptate, mă dezlănțui ca o furtună. Taifun sunt și nu țin cont de omul din fața mea. Reacționez pe moment. Îmi cam pare rău mai apoi, pentru că nu toate bătăliile merită purtate, dar mai am de lucrat până ajung acolo unde îmi doresc eu.

Care este defectul pe care nu îl suporţi la altă persoană?

Nu suport măștile. Da, știu, fiecare dintre noi împrumută anumite măști pe care le oferă mai departe în funcție de situații, persoane, momente. Însă nu suport falsitatea aceea vizibilă. Vezi că azi omul îți spune ție ceva, după care mâine îl vezi făcând exact lucrul despre care îți spunea că nu îi e pe plac. Sunt destul de critică la acest aspect și mă feresc de cei cu două fețe.

Când şi unde ai fost cea mai fericită?

Sunt multe momente în care am fost extrem de fericită, dar, dacă ar fi să aleg doar un singur moment, o singură stare, atunci cu siguranță mă întorc cu tot sufletul spre primăvara lui 2016, când am plecat la o prietenă în Turcia. Era un moment care mă bucura, în general, cunoașterea unui nou loc mă încântă, însă acela este momentul în care m-am schimbat eu ca om și va fi unul dintre preferatele mele dintotdeauna. Eram tare agitată în acea perioadă, nu îmi găseam locul nicăieri și munceam până la epuizare. Acolo, am avut un episod revelator care mi-a arătat că de viață trebuie să te bucuri la intensitate maximă și că e dreptul tău, ca om, să faci din când în când ceva pentru sufletul tău.

Dacă ar fi să schimbi un lucru la tine, care ar fi acela?

La interior, aș schimba în mod cert obișnuința mea de a despica firul în patru până când ajung efectiv să fac ceva. Am multe idei în minte, însă mă tem să le scot la lumină pentru că am obiceiul de a îmi face un milion de scenarii în cap și atunci rămân doar acolo, la stadiul de poate cândva.

La exterior, în mod clar aș schimba nasul. Bine, as modifica eu mai multe, dar cu el nu am fost niciodată împăcată. E prea mare. 🙂

Dacă ai muri şi ai şti că te-ai reîncarna ca alt om sau lucru, ce crezi că ai fi?

Am avut întotdeauna o afinitate pentru Egipt și pentru cultura egipteană și tot mă învârt în jurul acesteia oriunde m-aș duce și orice aș face. Cred că mi-ar plăcea să fiu un vânzător de mătăsuri în celebrele suuk (bazaruri) pline de culoare, de forfotă, de viață.

Care este bunul tău cel mai de preţ?

Am învățat să nu pun mare preț pe obiecte, ci pe stări și oameni. Însă, dacă e să aleg un obiect care să fie neprețuit, acela este biblioteca mea, oaza mea de liniște și ajutorul meu pentru a evada din cotidian.

Calitatea pe care o admiri la un om

Sinceritatea. Întotdeauna, chiar și atunci când adevărurile dor.

Ceea ce apreciezi mai mult la un prieten

Apreciez foarte tare capacitatea de a se bucura alături de tine și de a plânge în egală măsură, dar, cel mai tare, cred că apreciez capacitatea prietenului de a îți spune atunci când greșești, fără niciun fel de teamă.

Ocupaţia ta de bază

Nu mai știu exact care este ocupația mea de bază de la un timp. La bază, sunt profesor de limba și literatura română și am profesat vreo 5 ani. Apoi, vine partea cu traducătorul, care e acolo și lucrează încă. Mai nou, este editorul și corectorul care ies la lumină. S-au cerut amândoi scoși la lumină și e bine. Și, peste toate acestea, este magazinul, care deja pentru mine este realitatea fiecărei zile, la fel cum pentru alții este ceașca de cafea dimineața.

Ideea ta de fericire

Fericirea e un aspect al vieții la care ajungi destul de greu, pentru că ne cramponăm în nimicuri și nu mai vedem binecuvântările care ne înconjoară. Pentru mine, fericirea apare întotdeauna din miraculosul și extraordinarul spre care e nevoie să ne deschidem mai des, din lucrurile mărunte, dar palpabile, din existența unei cărți bune pe care o pot savura la o ceașcă de cafea sau de ceai stând la umbra unui copac în grădină, direct pe iarba pe care am pășit în prealabil în picioarele goale.

În ce ţară ţi-ai fi dorit să trăieşti

Iubesc Grecia foarte tare, cu toată atmosfera ei de basm, de feerie de senzații și culori. Mi-ar plăcea să am o căsuță aici, mică, liniștită și știu exact și unde o vreau amplasată: pe insula Thassos. E idealul meu de loc, unde totul pare mai frumos și mai blând, în ciuda vicisitudinilor vieții. Este ca și cum timpul s-a oprit în loc acolo, iar tu poți fi cine vrei tu să fii și poți face tot ceea ce îți trece prin cap.

Culoarea şi floarea preferate

Iubesc albastrul, iar dintre flori, am preferat întotdeauna trandafirul galben.

Prozatorii preferaţi

Am descoperit-o de curând pe Sarah J Maas și iubesc stilul ei de scriere. Curge pur și simplu și te poartă direct în poveste. Apoi, îl iubesc pe Dickens, întotdeauna va ocupa un loc special în sufletul meu, urmat îndeaproape de Margaret Mitchell și Fitzgerald. De la noi, îl voi iubi întotdeauna pe Eliade.

 Poeţii preferaţi

Minulescu e preferatul meu din toate timpurile, apoi Eminescu, apoi Blaga. Neapărat în ordinea asta. 😀  De la străini, cred că Paul Verlaine și Shelley.

Eroul literar preferat

Scarlett O`Hara e preferata mea din toate timpurile. O iubesc pe Scarlet pentru forța ei interioară care o face capabilă să treacă peste orice fel de greutate pe care o întâmpină, fapt care o face să își ajute familia în timpurile grele, să își înfrunte dușmanii cei mai aprigi și să se integreze în absolut orice fel de situație. Iubesc determinarea ei, puterea de regenerare chiar și după cele mai mari furtuni ale sufletului, faptul că reușește să privească spre viitor și nu spre trecut, în ciuda faptului că toți cei din jur nu reușesc să treacă peste nostalgia vremurilor trecute. Îmi place faptul că reușește să iasă din tipare fără a ține cont de gura lumii, să muncească și să își facă o afacere într-o lume dominată de bărbați, să își urmeze inima și dragostea.

Un dar de la natură pe care ţi-ai dori să îl ai

Mi-ar plăcea să pot zbura. Am mulți oameni departe, iar capacitatea de a zbura ar ușura mult lucrurile. 🙂

Citatul preferat

„Oamenii observă culorile unei zile numai la sfârşit şi la început, dar, pentru mine, este destul de clar că ea combină o multitudine de nuanţe şi de tonuri, cu fiecare moment care trece. O singură oră poate consta în mii de culori diferite: galbenuri cernite, nuanţe de albastru pătate pe nori, întunecimi de nepătruns…” (Markus Zusak – Hoțul de cărți)

Mulțumesc, Oana!

34 de gânduri despre “Chestionarul lui Proust: Oana și ale ei crâmpeie de suflet

 1. Oana - Crâmpeie de suflet

  Mulțumesc pentru interviu, draga mea! ❤ Aceleași lucruri le simt eu legate de tine. E unul dintre blogurile unde chiar mă regăsesc. ❤

 2. Minunat interviu! Mă bucur că am avut ocazia să o cunosc și mai bine pe Oana. Chiar mi se pare și mie un om cald, sufletist, iubitor. Oana, te felicit pentru răspunsurile date, dar am o singură remarcă: nu e nimic în neregulă cu nasul tău! 🤗

 3. Andrada Rezmüveș

  Felicitări pentru interviul minunat! Felicitări, Oana, pentru răspunsuri! Pentru că eşti un om deosebit şi se vede din tot ceea ce faci! 🥰🥰🥰🥰

 4. Doris

  M-am bucurat de fiecare frază din articol ! Întrebări foarte interesante și cu ocazia asta, am descoperit un suflet minunat. felicitări !

 5. E frumoasa Oana si impartaseste acest frumos cu ceilalti, asta imi place la ea foarte tare. In fiecare zi are ceva dragut de zis de dimineata, sa te faca sa zambesti. Lucru rar.

 6. Pingback: Jurnal de scris – Ediția de SuperBlog. Săptămâna 1 – Illusion's Street

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.