Crăciunul de care îmi e dor… mă rog, frânturi din el

Fotografie de Hert Niks pe Pexels.com

Parcă-am intrat într-o cursă contra-cronometru. Înainte, când încă locuiam cu mami, parcă nu mă prindea niciodată Crăciunul din urmă. Ea știa cum să organizeze totul astfel încât să nu ne prindă sărbătoarea nepregătiți, pe data aceasta deja totul era gata, mai rămânea doar de gătit. Anul acesta observ că încă mai am de lucru la capitolul „cum să-ți organizezi treburile casnice”. Mai am câte ceva de făcut și mă rog să nu mă găsească Moș Crăciun gătind prăjituri. Am ajuns, cumva, la vorba ei, nu-i chiar așa ușor la casa ta.

Însă există un Crăciun de care îmi e și mai dor, cel de la bunici. Atunci bradul era și nu prea… poate mai mult doar o instalație, Moșul îmi lăsa cadoul pe vatra unde mamaie făcea pâine. Diminețile miroseau a ceai musai băut la gura sobei. Țin minte cum frământa mamaie colacii, cu ce putere lua aluatul, îl ridica, în învârtea în aer și apoi îl izbea de copaia de lemn. Când era gata, rupea o mică bucățică pe care mi- dădea mie. Eu o modelam în fel și chip și o puneam la copt pe sobă.

Îmi amintesc de ultima iarnă cu multă zăpadă, cred că a fost penultima cu tataie. Troienile erau mari, aproape cât mine. El a ieșit afară și a făcut un om de zăpadă, o masă de zăpadă și chiar o pasăre de zăpadă. Parcă văd imaginea și acum: în stânga casei, lângă vie, totul alb de-ți lua ochii, un om de zăpadă imens, un soi de cilindru și ceva într-o formă mai ciudată: un soi de bulgăre cuma alungit. Ce dor îmi e! Tot în același an tataie ne-a pus de Crăciun câte 10 mii (din ăia vechi) în cizme. Eh, o fi încurcat el Moșii, dar ce vremuri erau.

De Crăciunul ăsta îmi e cel mai dor! Vouă?

3 gânduri despre “Crăciunul de care îmi e dor… mă rog, frânturi din el

  1. Eu nu am avut Craciunuri magice la bunici si nici nu sunt un om nostalgic din fire. Toata agitatia aceea de dinainte de Sarbatori – sa fie totul bec, sa geama masa de mancaruri, cu costul oboselii mamei, m-a inspirat acum sa incerc sa pastrez echilibrul: sa fie curat, chiar daca nu impecabil, sa avem cate ceva bun, dar nu mult, fiindca nu mancam mai mult, mai degraba mai deosebit. Sarmale facem si noi, brad. Imi place Craciunul, dar cat mai echilibrat. 🙂

  2. Pingback: Răspunsurile mele la întrebările voastre – Illusion's Street

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.