Gândul zilei 8.08.2020 Tot despre scris, dar și despre documentare

scris

Uneori mi-ar plăcea la nebunie și am încrederea în sine orbească și prostească a unora. Și ce să mai zic de autosuficiență? Aș fi publicat deja 3 romane și un volum de proză scurtă – minim, zic!

Dar, nu! Eu sufăr de boala perfecționismului! Nimic nu îmi convine, totul e perfectibil, mai ales scrisul. Nu vreau și mi-e teamă (mereu mi-a fost) să produc maculatură.

Însă știți ce am realizat? Că tot așteptând trenul pierd din lucrurile esențiale care ajută la formarea unui scriitor și că pentru a atinge perfecțiunea trebuie măcar să termin primul draft oricât de prost mi s-ar părea.

M-am pus să scriu și de data asta nu mă mai las până termin. Apoi până nu editez. O dată. De două. De trei.

A publica o carte e o responsabilitate imensă. Nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării. Așa că, pe lângă un text perfect (sau cât mai aproape de perfect), vreau să livrez și un text corect și coerent din punct de vedere al informațiilor transmise. Unii scriitori poate nu realizează, dar chiar și o singură inconsistență factuală poate știrbi din valoarea unui text. Așa că ori de câte ori e nevoie, documentarea e cheia. Așa cum spunea și Dan Brown în mastercalss-ul său în era în care trăim, informația e foarte ușor accesibilă. Eu una am început să apelez la Google (mai ales la Maps), la propriile fotografii și la unele cărți de non-ficțiune.

Pentru prima dată iau totul mai mult decât în serios și chiar dacă nu e ușor și uneori mi se pare că am complicat prea mult acțiunea, nu mă mai enervez. Nu mai renunț.

Și, evident, nu o să produc maculatură. Asta mi-am propus.

Voi ce mai faceți? Ce mai scrieți?

❤ D.

19 gânduri despre “Gândul zilei 8.08.2020 Tot despre scris, dar și despre documentare

 1. Scriu, mai rar decat as vrea, sterg, arunc, scriu din nou, nu-mi place, arunc sau pun totul intr-un sertar pana imi fac iar curaj. In rest totul e doar timp care fuge si nu reusesc sa il prind din urma
  Zi frumoasa, Diana!

  1. Știu ce zici cu ștersul. Dar, cred că uneori trebuie să renunțăm și să ne lasăm textele în lume. Altfel cum vom ști dacă am scris bine? 🤗

   1. Da,cred ca ai dreptate, ce spun eu cred, sigur ai dreptate! Si eu ma gandesc uneori ca daca las perfectionismul asta exagerat sa imi spuna cand sa le dau drumul, nu as mai lasa nimic sa iasa de prin sertare. 🙂

 2. Fiecare scriitor are ritmul sau, stilul sau. Nu cred ca este ceva corect sau gresit, ceea ce conteaza este rezultatul. Trebuie sa iti urmezi felul tau de a fi. Eu nu scriu decat poezie, ceea ce este foarte diferit. Si mai scriu despre ce scriu altii, atunci cand imi place ce scriu altii.

  1. Da, nu există corect sau greșit în procesul de scriere. Fiecare cu stilul său, al tău e fain. Însă cărțile proaste există, iar de cele mai multe ori autorii lor sunt plini de sine. Nu o singură dată am văzut exemplul unei astfel de cărți (de două ori aceeași chiar, cel mai recent azi) scrisă de cineva care se crede mult prea sus, mult prea devreme. Sigur, are și editura un pic de vină. Dar, cred că un scriitor bun trebuie să aibă și modestia de a primi critici, nu de a se plasa din start alături de marii autori…

   1. E absurd sa te compari cu marii maestri, cand abia ai inceput primii pasi pe o anumita cale. Oricat de talentat ar fi cineva, e foarte mult de invatat si asta dureaza.

 3. Eu nu mai scriu nimic sau aproape nimic. Nu-mi iese nimic, deşi am multe articole scrise, dar trebuie trecute prin ciur şi prin dârmon. Stau bine la capitolul „artwork” şi cred că asta mă ajută să depăşesc perioada asta dificilă (renovat/mutat).

  1. A nu, de renunțat nu renunț. Iau o pauză de la bloguri până prin septembrie, dar între timp o să mă concentrez pe un proiect secret din care am postat câteva fragmente pe grup 😉

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.