Povestirile contează? – gândul zilei 20.07.2021

E noaptea de la finalul unei zile cu de toate: bucurii, stres, plictiseală, relaxare – o shaorma de întâmplări și stări.

Am deschis larg fereastra să las aerul să intre. E mai rece, dar e așa plăcut… mi se toropise până și sufletul. Aș fi scris, mi-a venit o idee cu o tipă roșcată, o pădure și o vulpe, dar prefer să-mi odihnesc cuvintele azi și mai ales acum, în răcoarea asta crudă de iulie. Dacă e o poveste cum trebuie îmi va fi în minte și mâine, mă știu: așa a fost cu Martha, cu Fetele de la bar, cu Back to black, cu Noi, cu Noiembrie, cu aproape toate celelalte de aici.

Mă gândesc mereu cu gingășie, cu drag și dor la prozele mele scurte publicare pe străduța aceasta de iluzii. Uneori, mă gândesc să le iau pe cele mai bune, să le șlefuiesc și să le împreunez cu altele pe care le țin la naftalină, doar pentru ochișorii mei. Apoi, nu mi-ar mai trebui decât să le arunc în lume. Dar, știu, lumea vrea roman deși sufletul meu respiră povestiri. La naiba, până și mintea mea gândește în povestiri! Până și editurile se axează mai mult pe roman și, eventual, pe antologii. Povestirile nu vând așa bine. Oamenii vor să se atașeze de personaje, nu vor să le spargi bula așa ușor…

Dar, pentru mine, o povestire bună e un roman concentrat: are în ea fix cât trebuie din fiecare. Nimic în plus, nimic în minus: sunt o bijuterie perfectă. Și contează, contează mult pentru mine.

povestiri proza scurta
sursa foto: pexels.com

12 gânduri despre “Povestirile contează? – gândul zilei 20.07.2021

  1. Eu am văzut doar 3, mă referral la cărți cu un singur autor (dintre cele semnate de români, așa din afara țării știu și am citit mai mulți), nu antologii.

 1. Ba lumea chiar citeste proza scurta, unii chiar le prefera. Uite, eu de exemplu am descoperit niste volume foarte faine, chiar am si scris un articol de recomandare aici https://adropofinspiration.wordpress.com/2021/04/29/proza-scurta-contemporana-romana/ .
  Mai sunt inca vreo trei volume pe care le-am citit si le-as recomanda, inca vreo doua pe care am pus ochii, cand mai adun material mai pun de-un articol. Imi plac foarte mult romanele, inca si mai mult seriile, dar e foarte placut sa inserezi proza scurta intre lecturi mai stufoase, crede-ma.

 2. Scrie ce te atrage mai mult, ce îţi place mai mult, fără să te gândeşti la ce preferă editurile. Dacă e aşa, am fi rămas fără multe cărţi preţioase. Sunt mulţi cei care citesc cu mare plăcere povestirile. Au un farmec aparte. Da, şi romanul e cu greutate, dar la povestiri vine chestia aia cu personaje diferite, întâmplări diferite, un carusel de emoţii şi intrigi. Romanul nu are asta, acolo personajele sunt la fel de la un capăt la altul, aşa cum e şi normal să fie. La povestiri, nu se poate ca-n toate să fie aceeaşi tipologie, acelaşi fir narativ. Şi aici vine talentul celui care scrie. Deci adună-le.

 3. Ce te oprește să le aduni? Fă-o, publică-le și bucură-te!
  „Succes is a reward given by others, satisfaction is the feeling of happiness that you got to achieve the result!” Muncește pentru satisfacție, nu pentru succes! ❤

 4. Până la urma scrii întâi pentru tine. Fă așa cum simți – e întotdeauna alegerea corecta. Eu in general nu aleg povestirile dar recent am citit Interpretul de maladii si fiecare povestire de acolo este perfecta , am adorat volumul pur si simplu.
  Cred ca ai un dar pe care nu multa lume il are si ar trebui sa te gândești cum il poti onora mai mult.
  Mult succes!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.